Aktuális

Korábbi hírek

A LEMETSZETT ÁGAK ÚJRAHASZNOSÍTÁSA

A fák, bokrok metszése egy olyan tavaszi tevékenység, amelyet minden évben el kell végeznünk ahhoz, hogy a körülöttünk élő természet is fellélegezhessen. A metszés a növényeknek esztétikailag és élettanilag is egyaránt fontos. Ez elmúlt hetekben a városlakók elvégezték a tavaszi metszést a környezetükben és ebből adódóan nagy mennyiségű, lebomló hulladék keletkezett.

Vállalatunk a városban zajló tavaszi nagytakarítás alkalmával összegyűjtötte a szemetesek mellé megfelelően kihelyezett, felnyesett és összekötött ágakat amelyeket a városlakók készítettek ki a metszés után.
Ezeket egy új szabályozás értelmében az erdészet és az illetékes szervek összesítik, leltározzák majd a jegyzőkönyv létrejötte után a felmérés díját köbméterenként leszámlázzák (ez egy új, kötelező költségelem, amely eddig nem volt).

A fahulladékot kollégáink a különválogatás után megfelelően előkészítik és a darálógép segítségével összeaprítják úgy, hogy az energetikai felhasználás során könnyedén újrahasznosítható legyen. Az így létrejövő termékre folyamatosan keressük a felvásárlókat, akik megfelelően tudnák hasznosítani az aprítékot.
Ha bárki tud valamilyen értékesítési lehetőséget erre a termékre, megkérjük keressen minket bizalommal.

TAVASZI ÜVEGGYŰJTÉS – CÉLBA ÉRT A HULLADÉK

Összesen 73,8 tonna csomagolóanyagnak minősülő üveg gyűlt össze cégünk áprilisi szelektív üveggyűjtésén: Csíkszeredában 31,9 tonna, falvakon pedig 41,9 tonna üveghulladékot vettünk át. A mozgósításban sokat segítettek a helyi polgármesteri hivatalok és önkormányzatok.

Cégünk április 13–17. között üveggyűjtést szervezett az egész szolgáltatási területén, így Csíkszereda mellett a községekben is begyűjtöttük az üveghulladékot. A lakók idén is készpénzre válthatták a leadott üveghulladékot, így kilónként helyben 30 banit fizettünk mindenkinek. Nagyon sok érdeklődő látogatott el a gyűjtőpontokhoz, de a néha kialakuló sorok ellenére zavartalan volt az üvegek leadása. Összesen 853 személytől vettünk át hulladékot, melyből 335 Csíkszeredában, 518 személy pedig vidéken használta ki a lehetőséget. A vidéki gyűjtőpontok közül Csíkszentgyörgyön gyűlt a legnagyobb mennyiségű üveghulladék, pontosabban 5939 kg-ot adtak le a helybéliek. A városi pontok közül a Nagyrét utcai “cirkuszkert” volt a legforgalmasabb, 105 személytől összesen 6439 kg üveghulladékot sikerült átvennünk. A cégünk udvarán leadott nagyobb mennyiségekből 13148 kg üveg gyűlt össze.

Az összegyűlt üveghulladékot vállalatunk elszállította a Bukarest mellett található Green Glass hulladékfeldolgozó központba, amely a környék legmodernebb és legnagyobb teljesítményű gyára. Az újrahasznosítás az üveghulladék egy fenntartható megoldása, ezáltal értékes nyersanyagokat takarítunk meg és nagyban hozzájárulunk a  környezet megóvásához.

Csíkszereda, 2021.04. 29.

NAGY MENNYISÉGŰ GUMIABRONCSOT KÜLDTÜNK ÚJRAHASZNOSÍTÁSRA

Tudta, hogy az újrahasznosított gumigranulátumot számtalan módon felhasználják európa szerte? Többek között útépítéseknél, játszóterek és sportpályák burkolásánál, cipőkhöz, tetőszigeteléshez, autóalkatrészekhez stb. Így az elhasznált gumiabroncsok megfelelően újrahasznosítva már nem hulladéknak, hanem értékes nyersanyagnak minősülnek.

A tavaszi lomtalanítás alkalmával 316 tonna hulladékot sikerült összegyűjtenünk, melyeket időközben különválogattunk és lassan minden újrahasznosítható hulladéktípust elindítunk az ujjászületés útján. Napjainkban sajnos egyre csak növekszik a lefutott gumiabroncsok száma, ezért kifejezetten fontos az elhasznált gumitermékek összegyűjtése és újrahasznosítása. Vállalatunk a mai nap újrahasznosításra küldte az összes gumiabroncsot, amely a lomtalanítás alkalmával összegyűlt. Köszönjük, ha Ön is hozzájárult ehhez, együtt felelősen tudunk cselekedni.

Csíkszereda, 2021.04.21

VÁLTSA KÉSZPÉNZRE ÜVEGHULLADÉKÁT!

Hulladékgazdálkodási vállalatunk, az Eco-Csík Kft ismét nagy üveggyűjtést szervez, melynek időpontja április 13 – 17 közé esik. Az ősszel megszervezett akcióhoz hasonlóan, a program idén is kiterjed a teljes szolgáltatási területünkre, így Csíkszereda mellett tovább 15 környező községben beváltható lesz az üveghulladék kilogrammonként 30 baniért.

Bízunk benne, hogy ez a tavaszi alkalom is legalább annyira eredményes lesz, mint az őszi, amikor is 133,5 tonna csomagolóanyagnak minősülő üveghulladék került újrahasznosításra, ezáltal megelőzve azt, hogy a patak medrekbe kerüljön.

A községek központjában, valamint Csíkszereda négy gyűjtőpontján – a Nagyrét utcában (a „cirkuszkertben”), Zsögödben a kultúrotthonnal szemben, Csíksomlyón a „gyermekotthonnal” szemben, valamint a Testvériség sugárút és a Gyermek sétány találkozásánál – 10.00 és 15.00 óra között vesszük át a hulladékokat.

Elfogadjuk a befőttesüvegeket, az ásványvizes, a sörös, boros, pezsgős, röviditalos üveget, a bébiételes és a parfümös üveget. Az eltérő újrahasznosítási eljárás miatt azonban nem vesszük át az ablaküveget, a tükröt, a poharakat, a hőálló üveg edényeket, a villanykörtéket és neoncsöveket, valamint az orvosságos üveget sem.
Fontos, hogy leadás előtt öblítsék ki az üvegeket és a kupakot távolítsák el, a szennyezett üvegeket nem áll módunkban elvenni! A védőmaszk használata és az 1,5 méteres távolság betartása kötelező!

Kérjük, ha úgy becsüli, hogy több mint 500 kg hulladékot adna le, akkor ne a gyűjtőponthoz, hanem április 19, 20 vagy 21-én 11.00 óráig cégünk székhelyére (Csíkszereda, Akác utca 1. szám) szállítsa az üveget és a pénztárnál veheti fel az érte járó összeget.
Hangsúlyozzuk továbbá, hogy a minden hónap első hétfőjén, így május 3-án is esedékes ingyenes hulladékátvétel alkalmával leadott üvegekért nem áll módunkban fizetni.

Program:
április 13. kedd – Csíkcsicsó, Csíkrákos, Madéfalva, Csíkszentmihály
április 14. szerda – Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Tusnád
április 15. csütörtök – Csíkszentlélek, Csíkszentgyörgy, Csíkpálfalva, Lövéte
április 16. péntek – Kászon, Csíkkozmás, Csíkszentmárton 
április 17. szombat – Csíkszereda

KEZDŐDIK A TAVASZI LOMTALANÍTÁS 

Idén március 18-31. között kerül megszervezésre a tavaszi lomtalanítás, amely keretében begyűjtjük a fölöslegessé vált lomokat (bútorok, matracok, elektronikai hulladékok, gumiabroncsok, üveg, műanyag, papír és karton, fém hulladékok). A magánházban lakók a szelektív hulladékszállítás napján tehetik ki a lomokat a kuka mellé, a tömbházlakók pedig az említett időszak bármelyik napján kihelyezhetik a hulladékot a gyűjtőpontokhoz.

Úgy tervezzük, hogy idén ősszel is szervezünk egy lomtalanítást, amennyiben a vírushelyzet megengedi. Mindenki arra bíztatunk, hogy használja ki az alkamat és az alábbi lomtalanítási program szerint helyezze ki hulladékát

A tavaszi lomtalanítás programja

március 18., csütörtök: CSÍKSZENTMÁRTON, MADÉFALVA

március 19., péntek: CSÍKSZENTGYÖRGY, CSÍKCSICSÓ

március 22., hétfő: TUSNÁD, CSÍKSZENTMIHÁLY

március 23. kedd: CSÍKKOZMÁS

március 24., szerda: CSÍKSZENTIMRE, KÁSZON

március 25., csütörtök: CSÍKSZEREDA, CSÍKSZENTKIRÁLY, CSÍKRÁKOS

március 26., péntek: CSÍKSZEREDA, CSÍKSZENTLÉLEK

március 29., hétfő: CSÍKSZEREDA

március 30., kedd: CSÍKSZEREDA, CSÍKSZENTSIMON, CSÍKPÁLFALVA

március 31., szerda: CSÍKSZEREDA, LÖVÉTE

133,5 TONNA ÜVEG NEM AZ ÁRKOKBAN, ERDŐKBEN VÉGZI

Minden várakozást felülmúlva 133,5 tonna csomagolóanyagnak minősülő üveg gyűlt össze cégünk novemberi szelektív üveggyűjtésén: Csíkszeredában 59,1 tonna gyűlt össze, falvakon pedig 74,4 tonna. A mozgósításban nagyban segítettek a helyi polgármesteri hivatalok és önkormányzatok.

Cégünk november 3–7. között üveggyűjtést szervezett, a járványhelyzet miatt az idei egyetlent. Míg tavaly két kampány alkalmával gyűlt össze 115 tonna csomagolóanyagnak minősülő üveg, ezúttal egyetlen gyűjtéssorozat alkalmával 133,5 tonnát vettünk át.

Vidéken 74,4 tonnát adott le 746 személy. A legnagyobb mennyiségeket Csíkszentgyörgyön (9,5 tonna), Csíkszentsimonban (8,1 tonna) és Csíkszentkirályon (6,8 tonna) szolgáltatták be.

Csíkszeredában négy gyűjtőpontnál, továbbá előjegyzés alapján cégünk udvarán ezen a héten összesen 59,1 tonnányi hulladékot vettünk át 405 személytől.

A kampány sikere egyrészt abban rejlett, hogy helyben fizettünk a hulladékért, másrészt a lakosság tavaly ősz óta várta az eseményt, továbbá nagy szerepük volt a polgármesteri hivataloknak és a tanácsosoknak is a mozgósításban: a közösségi hálókon való megosztások sokat segítettek a népszerűsítésben. Köszönjük az együttműködést, köszönjünk a részvételt!

Legközelebb várhatóan tavasszal szervezünk üveggyűjtést.
Csíkszereda, 2020. november 11.

készpénzt üveg hulladékért!

Csomagolóanyagnak minősülő üveg hulladékok gyűjtését szervezi november 3–7. között hulladékgazdálkodási vállalatunk, az Eco-Csík Kft. Amennyiben a járványügyi intézkedések nem hiúsítják meg a tervet, a teljes szolgáltatási területünkön – Csíkszeredában és 15 környező községben – bárki beválthatja az üveget kilogrammonként 30 baniért.

A tavaszra tervezett üveggyűjtés elmaradt, de az őszi remélhetőleg nem ütközik akadályba. Ha a korlátozó intézkedések nem tiltják, november első hetében megvalósul a tavasz óta várt üvegbeváltás. Újdonság, hogy ezúttal már a helyszínen kézbe kaphatják a szelektíven gyűjtők a hulladék kilogrammjáért járó 30 banit.

A községek központjában, valamint Csíkszereda négy gyűjtőpontján – a Nagyrét utcában (a „cirkuszkertben”), Zsögödben a kultúrotthonnal szemben, Csíksomlyón a „gyermekotthonnal” szemben, valamint a Testvériség sugárút és a Gyermek sétány találkozásánál – 10.00 és 15.00 óra között vesszük át a hulladékokat. Elfogadjuk a befőttesüvegeket, az ásványvizes, a sörös, boros, pezsgős, röviditalos üveget, a bébiételes és a parfümös üveget. Az eltérő újrahasznosítási eljárás miatt azonban nem vesszük át az ablaküveget, a tükröt, a poharakat, a hőálló üveg edényeket, a villanykörtéket és neoncsöveket, valamint az orvosságos üveget sem.

A szennyezett üveget szintén nem vesszük át. Kérjük, leadás előtt öblítsék ki az üvegeket és a kupakot távolítsák el! A védőmaszk használata és az 1,5 méteres távolság betartása kötelező!

Kérjük, ha úgy becsüli, hogy több mint 500 kg hulladékot adna le, akkor ne a gyűjtőponthoz, hanem november 9-én vagy 10-én (hétfőn vagy kedden) 11.00 óráig cégünk székhelyére (Csíkszereda, Akác utca 1. szám) szállítsa az üveget, és a pénztárnál veheti fel az érte járó összeget.

Emlékeztetjük, hogy tavaly összesen mintegy 115 tonna üveget szállítottak el újrahasznosításra a Csíki-medencéből az Eco-Csík Kft. tavaszi és őszi kampányának nyomán. Hangsúlyozzuk továbbá, hogy a minden hónap első hétfőjén, így november 2-án is esedékes ingyenes hulladékátvétel alkalmával leadott üvegekért nem áll módunkban fizetni.

A program a következő:

  • november 3., kedd: Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos, Csíkszentmihály
  • november 4., szerda: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Tusnád
  • november 5., csütörtök: Csíkszentlélek, Csíkszentgyörgy, Csíkpálfalva, Lövéte
  • november 6., péntek: Kászonaltíz, Csíkkozmás, Csíkszentmárton
  • november 7., szombat: Csíkszereda (Nagyrét utca, Csíksomlyó, Zsögöd utca, Testvériség sugárút)
 

Csíkszereda, 2020. október 27.

Hulladékátvétel rekordrészvétellel!

Közel ötven személy adott le lomtalanításból származó, elektronikai és újrahasznosítható hulladékot ma a cégünk udvarán. Összesen 16,55 köbméter hulladékot vettünk át.

Minden hónap első hétfőjén ingyenesen vesszük át az újrahasznosítható műanyag, papír és karton, fém és csomagolóanyagnak minősülő üveg hulladékot, valamint az elektronikai és a lomtalanításból származó hulladékokat. A mai, október 5-i alkalommal ismét egy teherautónyi hulladékot vettünk át, összesen 16,55 köbmétert. Ennek legnagyobb arányát az elektronikai hulladékok teszik ki (6 köbméter), összegyűlt továbbá 3-3 köbméter üveg és bútor is.

A mostani hulladékátvétel a résztvevők szempontjából döntött rekordot: 48 személy élt a lehetőséggel, valamennyien csíkszeredaiak. Köszönjük az együttműködést!

2020. október 5.

Banki átutalással fizetne? Erre kell figyelnie!

A digitalizáció egyre nagyobb szerepet tölt be életünkben, és a számlafizetés terén is Egyre nagyobb teret hódít. A járványhelyzet újabb löketet adott a banki átutalással történő fizetésnek, ezért szükségesnek látjuk felhívni az ügyfelek figyelmét néhány fontos részletkérdésre.

 

Ha banki átutalással fizetne – legyen szó akár online bankingről, akár személyes banki ügyintézésről – az a legfontosabb, hogy közölje a megfelelő azonosító adatot. Esetünkben ez az ügyfélazonosító (cod abonat), amelyet a számla jobb felső sarkán talál. Ez egy egyéni kód, amely azonosítja a szerződő felet, annak lakcímét és a szolgáltatási helyszín címét. Ennek közlése nélkül nagyon sok hibalehetőséggel kell számolni.

Az ügymenetet tovább könnyítheti, ha a számlának a számát is közli, amely a számla közepén, felül van feltüntetve.

Ha az említett két adatot beírja vagy bediktálja a megjegyzésekhez (detalii plată, mențiune stb.), akkor az adatok feldolgozása gördülékennyé válik, és kevés esély marad a tévedésre.

A mellékelt ábrán különböző színekkel jelöltük azokat az információkat, amelyekre szüksége lehet banki átutalással történő számlafizetéskor.

További kérdéseire igyekszünk választ adni az Eco-Csík facebook-oldalán, az office@ecocsik.ro e-mail-címen vagy a 0737–026869-es telefonszámon.

2020. szeptember 17.

 

KÉT TEHERAUTÓNYI HULLADÉKOT VETTÜNK ÁT

Minden várakozást felülmúlóan közel 35 köbméternyi hulladékot adtak le ügyfeleink a mai, szeptember 7-i ingyenes hulladékátvételi napon.

A februárban indult, de a járványhelyzet miatt szüneteltetett szolgáltatásunk (újrahasznosítható, elektronikai és lomtalanításból származó hulladékok ingyenes átvétele) rekordot döntött: míg az eddigi legtöbb ingyenesen átvett hulladék 17 köbméter volt (augusztusban), a mostani, szeptemberi alkalommal 34,5 köbmétert vehettünk át.

A két teharautónyi hulladékot 35 személy adta le, kettő kivételével csíkszeredaiak. 6 köbméter elektronikai hulladékot, 2,5 köbméter üveget és 26 köbméter egyéb hulladékot (bútorok, műanyag, karton stb.) vettünk át, és ezeket típusonként újrahasznosításra küldjük.

Köszönjük szépen a népszerűsítést és a bekapcsolódást! Várjük Önt is legközelebb, október 5-én!

2020. szeptember 7.

FACEBOOKON IS IGÉNYELHET ZSÁKOKAT!

Az Eco-Csík hulladékgazdálkodási vállalat igyekszik a lehető leghatékonyabban kiszolgálni a hulladékokat szelektíven gyűjtő ügyfeleit.

Felhívjuk a magánházban lakók figyelmét, hogy

1) az újrahasznosítható műanyag, fém, papír és üveg gyűjtésére szánt átlátszó műanyag zsákokat,
illetve
2) a zöld hulladékok gyűjtésére szolgáló – kizárólag csíkszeredai magánházban lakóknak biztosított – zöld színű műanyag zsákokat

az ügyfélszolgálati program idején bármikor kérhetnek cégünk székhelyén (Csíkszereda, Akác utca 1. szám), vagy jelezhetik igényüket az Eco-Csík facebook-oldalán. Köszönjük, hogy szelektíven gyűjt!

2020. augusztus 7.

FŐKÉNT ELEKTRONIKAI HULLADÉKOKAT ADTAK LE

Négyhavi kényszerszünet után augusztus 3-án újraindult cégünk udvarán az ingyenes hulladékátvételi szolgáltatásunk.

22 személy összesen 17 köbméter hulladékot adott le, ennek több mint fele elektronikai hulladék, de jelentős mennyiségű az üveg is. Az üveget ép állapotban újrahasznosító gyárba szállítjuk, a többi hulladéktípust altípusok szerint újraválogatjuk.

Egyetlen nap alatt egy teherautónyi hulladékot vehettünk át. Köszönjük szépen ügyfeleinknek!

A legközelebbi alkalom remélhetőleg szeptember 7-én, hétfőn lesz.

2020. augusztus 4.

Augusztustól ismét átvesszük a hulladékokat

A következő hónap első hétfőjén, augusztus 3-án az Eco-Csík ismét ingyenesen átveszi az újrahasznosítható, az elektronikai, valamint a nagy méretű hulladékokat, lomokat.

Cégünk februárban indította el új szolgáltatását, az ingyenes hulladékátvételt. A járványhelyzet miatt hónapokon át kénytelenek voltunk szüneteltetni, augusztustól azonban újraindítjuk az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó szolgáltatást.

Ennek jegyében augusztus 3-án 8.00 órától 15.00 óráig ingyenesen átvesszük cégünk udvarán (Csíkszereda, Akác utca 1. szám) az újrahasznosítható műanyag, fém, papír és csomagolóanyagnak minősülő üveg hulladékokat, az elektronikai hulladékokat, valamint a lomtalanításból származó hulladékokat. Nem veszünk át ugyanakkor építkezési, veszélyes és zöld hulladékot, sem pedig síküveget (ablak, tükör).

Ügyfeleinknek csupán személyi igazolványt kell felmutatniuk, amellyel igazolják, hogy a szolgáltatási területünkön élnek.

A többlethulladék elszállításáról

Emlékeztetjük Önöket, hogy a hulladék szokásos begyűjtésekor csak a szerződött méretű kuka tartalmát áll módunkban elszállítani.

Ami a kukába nem fér, az többlethulladéknak minősül, és elszállítására két mód van:

1. a cégünktől előre megvásárolt zsákban kell kitenni a kapu elé, és ez esetben elszállítjuk a szokásos hulladékszállítási napon

2. megrendelő alapján külön szállítást kell igényelni

csíkszeredai megrendelő: http://ecocsik.ro/wp-content/uploads/2020/02/megrendelo_csikszereda_2020_02_03.pdf
vidéki megrendelő: http://ecocsik.ro/wp-content/uploads/2020/02/megrendelo_falvak_2020_02_03.pdf

Ha nagyobb méretű kukát szerződne, a szerződésmódosítási kérelem űrlapját itt találja: http://ecocsik.ro/wp-content/uploads/2020/02/szerzodesmodositas_2020_02_18.pdf

Az alkalmazottaink akkor is a dolgukat végzik, amikor nem gyűjtik be a szabálytalanul kihelyezett többlethulladékot. Köszönjük a megértésüket!

Bővebb információk: 0737–026869; www.ecocsik.ro

Egyelőre nem lesz ingyenes hulladékátvétel

Csíkszeredában és környékén az utóbbi két hétben egyre több közösségben fertőz az új koronavírus, ennek tudatában pedig felelőtlenség lenne részünkről, ha ingyenes hulladékátvételt szerveznénk júniusban. A meghatározatlan időre szóló felfüggesztés érvényben marad mindaddig, amíg ellenkezőjéről nem tájékoztatjuk.

Cégünknek határozott szándékában állt a júniusi ingyenes hulladékátvétel megszervezése, de az utóbbi napok kedvezőtlen fejleményei arra késztettek bennünket, hogy újabb halasztás mellett döntsünk. Tudatjuk ugyanakkor, hogy június folyamán üveggyűjtést sem szervezünk. A döntést alkalmazottaink és ügyfeleink biztonsága érdekében hoztuk meg.

Köszönjük a megértést, a türelmet.

2020. május 25.

Vidéki lomtalanítás: óriási mennyiséget sikerült összegyűjtenünk

A korábbi években megszokottakhoz képest sokkal több, összesen 232 tonna hulladék gyűlt össze az idei tavaszi lomtalanítás során. Ezen hulladékok immár nem az erdőben vagy a patakmedrekben végzik, hanem újrahasznosításra kerülnek.

 

Cégünk április második felében végezte a tavaszi vidéki lomtalanítást. A mozgósításban segítettek a településvezetők és a helyi önkormányzati képviselők is, a lakosság pedig élt a lehetőséggel. Összességében 232 tonna lomtalanításból származó hulladék gyűlt össze – ez szinte duplája a korábban megszokott mennyiségeknek. Mindebből 40 tonna elektronikai hulladéknak minősül, 192 tonna pedig egyéb lom (zömében bútorok, gumiabroncsok).

Köszönjük a mozgósítást és az együttműködést! Ősszel ismét lomtalanítunk!

Az üveggyűjtés elmarad, a lomtalanítás nem

Klaus Johannis államelnök április 6-án bejelentette: 30 nappal meghosszabbítják a szükségállapotot. A kijárási tilalom fenntartása miatt kénytelenek vagyunk lemondani a tavaszi üveggyűjtésről. Az áprilisi vidéki lomtalanításról ugyanakkor nem kell lemondanunk.

Hulladékgazdálkodási vállalatunknak idén is szándékában állt két alkalommal is megszervezni az üveggyűjtést, a koronavírus-járvány azonban a tavaszit meghiúsította. Nem valósul meg az ezzel párhuzamosan tervezett elektromoshulladék-gyűjtés sem.

Az intézkedések viszont előreláthatóan nem befolyásolják a tavaszi lomtalanítást, amelyet Csíkszeredában a nagytakarítással együtt végzünk, vidéken pedig a hónap utolsó hulladékszállítási napján ejtünk meg, április 17-ével kezdődően. Ennek jelentőségét növeli, hogy a szükségállapot meghosszabbítása miatt május első hétfőjén sem folytathatjuk cégünk udvarán az ingyenes hulladékátvételi szolgáltatásunkat. 

Kérjük a lakosságot, hogy a fölöslegessé vált bútorokat, matracokat, ruhaneműket és egyéb lomokat helyezzék ki a kapujuk elé a hónap utolsó hulladékszállítási napjának reggelén. Hangsúlyozzuk, hogy a lomtalanítás keretében építkezési és zöld hulladékot nem szállítunk el! A vidéki szállítási programunkat megtalálja honlapunkon (http://ecocsik.ro/wp-content/uploads/2020/01/videk2020_hu.jpg).

Köszönjük az együttműködést!

Március 16-án kezdődik az általános tavaszi nagytakarítás

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és az Eco-Csík Kft. március 16. és április 3. között szervezi idén a hagyományos tavaszi nagytakarítást városunkban. A közös városszépítő akciója magában foglalja a megyeszékhely minden utcájának, járdájának takarítását, portalanítását.

FRISSÍTÉS 3 (április 1.):

A pótlások programja a következő:

április 6., hétfő: Szabadság tér, Vörösmarty Mihály és Mihai Eminescu utca

április 7., kedd: Temesvári sugárút II.; forgalomkorlátozás nélkül: Csíksomlyó (Szék útja és mellékutcái)

április 8., szerda: Decemberi forradalom utca; forgalomkorlátozás nélkül: Csobotfalva (Kájoni János utca és mellékutcái)

FRISSÍTÉS 1 (március 23.): Tájékoztatjuk Csíkszereda lakosságát, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt mától, március 23-tól kezdődően három napra felfüggesztjük a tavaszi nagytakarítást. Legközelebb – ha az időjárás megengedi – csütörtökön takarítunk, és folytatjuk a munkát az ismert program szerint. A havazás miatt kimaradt utcák, övezetek takarítására visszatérünk április 3. után. A magánházak lakói esetében a március 25-től, szerdától kezdődő lomtalanítás menetét nem befolyásolja a nagytakarítás felfüggesztése. Kérjük a lakosságot, hogy a bejáratott hulladékszállítási napon helyezzék ki a kapujuk elé a lomtalanításból származó hulladékaikat! Köszönjük a megértésüket!

A nagytakarítást megelőzően, illetve azzal párhuzamosan elvégzik a fák metszését, a közterületi zöldövezetek karbantartását, az esővízcsatornák kitisztítását is. Emellett az utcabútorzatok (padok, szemetesek, védőkerítések) és a játszóterek javítására, a forgalmi táblák esetenkénti újrafestésére is sor kerül. Ahol szükség van, kövezési munkálatokat is végeznek a takarítást követően.

A nagytakarítás ideje alatt a város területén lomtalanítás is zajlik, amelynek keretében a magánszemélyeknek és az intézményeknek is lehetőségük nyílik civilizált körülmények között, ingyen megszabadulni a feleslegessé vált nagyobb használati tárgyaktól, elektronikai eszközöktől stb. A lakóövezetekben a szeméttárolók mellé kell helyezni a lomtalanításból származó hulladékot (lehetőleg az utcában beütemezett takarítási időpontot megelőzően), a magánházak lakói a kapujuk elé helyezhetik ki a lomokat március 25–31. között a program szerinti hulladékszállítási napon.

Felkérjük a lakosságot, hogy járuljanak hozzá az akció sikerességéhez: végezzék el a zöldövezetek karbantartási munkálatait tömbházaik, lakóházaik, cégszékhelyeik körül. Azzal is segítik a hivatal által irányított takarítócsoportokat, ha az ütemezés szerinti időszakban járműveikkel nem parkolnak a jelzett közterületeken, és szabadon hagyják a takarításra váró út-, parkoló- és járdaszakaszt! Hangsúlyozzuk, hogy bár maga a takarítás munkanapokon csak 13.00 órakor kezdődik, a takarítás útjában álló autók elszállítását már 9.00 órakor elkezdjük.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

FRISSÍTÉS 2 (március 30.): Folyamatban az utcák fertőtlenítése

Tájékoztatjuk Csíkszereda lakosságát, hogy a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a tavaszi nagytakarítás klóros vizes locsolással folytatódik. A következő napokban sorra vesszük a város utcáit – azokat is, ahol már megtörtént a takarítás –, és valamennyit fertőtlenítjük.

Közérdekű felhívás

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a koronavírus terjedése miatt az Eco-Csík Kft. munkatársai a személyes érintkezés elkerülése okán hétfőtől, március 30-tól a postaládákba helyezik – annak hiányában a kapura tűzik – a számlákat.

A számlák befizetésére három módszert ajánlunk:
1. banki átutalás (IBAN-kód: RO34 OTPV 2600 0061 4557 RO01)
2. Harvíz-pénztárak:
a) Akác utca 1. szám: hétfő–péntek: 8.00–9.00 óra
b) Decemberi forradalom utca 17. szám: hétfő–csütörtök: 16.00–17.00 óra;
péntek: 9.00–10.00 óra
3. PayPoint vagy un-doi terminállal rendelkező egységek

Továbbá felhívjuk a figyelmüket, hogy a hulladékszállítási szolgáltatásaink továbbra is a megszokott program szerint működnek.
Köszönjük a megértésüket!

Szelektív hulladékgyűjtési versenyt hirdettünk

A megtermelt hulladékmennyiség visszaszorításának és a környezettudatos nevelésnek a céljával idén is meghirdettük a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő iskolai versenyt. A megmérettetésen közel 15 tonna újrahasznosítható hulladékot gyűjtöttek be. Idén az óvodák is csatlakozhatnak.

Tavaly első alkalommal hirdettük meg versenyt, és meghívtuk valamennyi, a szolgáltatási területünkön működő általános és középiskolát. Akkor két hónap alatt 19 tanintézmény 8010 diákja 14,5 tonna újrahasznosítható hulladékot gyűjtött be. Diáklétszám-arányosan a csíkszeredai Xantus János Általános Iskola bizonyult a legjobbnak. Második helyen a szintén csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola végzett, a harmadik pedig a lövétei Székely Mózes Általános Iskola lett. Ők 1100 literes kültéri konténert nyertek, valamennyi résztvevő iskola pedig 50 literes beltéri kukát kapott.

Idén ismét meghirdettük a versenyt. A csíkszeredai intézményvezetőkkel tartott február 19-i városházi munkamegbeszélésen cégünk ügyvezető igazgatója, Pál Tamás dióhéjban ismertette a verseny tudnivalóit, és igazgatói kérésre abban állapodtak meg, hogy idén az óvodák körében is meghirdetik a versenyt. Az intézmények február 27-ig jelezhetik benevezési szándékukat.

Az óvodások és a tanulók újrahasznosítható műanyagot, papírt, fémet és üveget gyűjthetnek az Eco-Csík által biztosított és az iskoláknak kézbesített zsákokba, tárolókba. A végső rangsort diáklétszám-arányos visszaosztás alapján állapítjuk meg, és a legjobban teljesítő három iskolának nagy méretű kültéri, a többi iskolának kisebb beltéri hulladéktároló edényeket adományozunk.

A verseny március 2-án indul és május 29-én zárul. Kérjük, szülőkként, nagyszülőkként, szomszédokként is csatlakozzanak a versenyhez azzal, hogy szelektív és tiszta hulladékgyűjtésre buzdítják a gyermekeket!

Havonta megszabadulhat a lomoktól

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy februártól lehetőség nyílik a nagy méretű hulladékok és az újrahasznosítható hulladékok ingyenes, szervezett leadására. 

Ezentúl minden hónap első hétfőjén 8.00–15.00 óra között cégünk székhelyén (Csíkszereda, Akác utca 1. szám) átvesszük azokat a hulladékokat, amelyeket rendszerint csak lomtalanítási akciók alkalmával gyűjtünk be (bútorok, matracok stb.). Átvesszük ugyanakkor a szelektíven gyűjtött műanyagot, fémet, papírt és kartont, valamint a csomagolóanyagnak minősülő üveget (ásványvizes, üdítős, alkoholos üvegek, babaételes üvegek, parfümös üvegek).

Figyelem: zöld hulladékot, építkezésből származó hulladékot és veszélyes hulladékot NEM veszünk át!

A leadott hulladékot típus és mennyiség szerint nyilvántartásba vesszük. A leadáshoz szükséges a személyi igazolvány (vagy másolatának) felmutatása.

A következő hulladékátvételi nap február 3., hétfő.

 

Új, áttekinthetőbb honlappal zárjuk az évet

Régi olvasóinknak bizonyára feltűnt: új honlappal rendelkezünk. A váltás időszerű volt, a korábbi weboldal ugyanis már nem elégítette ki azokat az igényeket, amelyek az okostelefonok, táblagépek térnyerésével megfogalmazódtak a felhasználókban.

A még korántsem teljes, de céjlát már többé-kevésbé betöltő új honlapunk egyaránt élvezhető számítógépen és mobiltelefonon is, továbbá a főoldalról elérhetők a legfontosabb, az ügyfeleink számára a legnagyobb érdeklődésre számottartó adatok, hírek.

Az új honlap egyebek mellett részletesebb tájékoztatást nyújt a szolgáltatásainkról és a díjszabásunkról, pontosabban behatárolja a számlafizetési lehetőségeket, és teszi mindezt két nyelven. Ugyanakkor nemcsak a saját híreinket közöljük, hanem szemlézzük a sajtót és megosztunk olyan regionális, országos vagy éppen a teljes bolygót érintő cikkeket, amelyeknek témája a hulladékgazdálkodás, a környezetvédelem.

Korábbi honlapunk tartalma ugyanakkor elérhető a www.ecocsik.ro/old weboldalon.

Hasznos időtöltést kívánunk olvasóinknak!

ÉRTÉKESÍTSE HULLADÉKAIT!

Tavasszal több mint 50 tonna üveg hulladékot gyűjtöttünk be a csíki lakosságnak köszönhetően, ezeket azóta már újrahasznosították. A kampányt megismételjük, és ezúttal nemcsak Csíkszeredában, hanem a teljes szolgáltatási területünkön gyűjtjük az üveget október 8. és 12. között. Akciónkkal párhuzamosan elektromoshulladék-gyűjtést szervez az SLC. A tisztán leadott üveg kilogrammjáért ezúttal is 40 bani készpénz jár, az elektromos hulladékokért pedig ajándékutalványban részesül.

Mit és hogyan?

Beváltható mindennemű, csomagolóanyagként számon tartott üveg hulladék: befőttesüveg, ásványvizes és röviditalos üvegpalack, boros-, sörös-, pezsgős-, szörpös üveg, illetve bébiételes és parfümös üveg. NEM adhat le ugyanakkor ablaküveg, tükör, villanykörte, hőálló üvegtál, szemüveg, neoncső, orvosságos üveg.

Kérjük, az üvegeket mossa át, a zárókupakot pedig távolítsa el róluk. A hulladékot gyűjtse átlátszó műanyag zsákba.

A nagy méretű elektromos hulladékokért (az épen leadott mosógépekért és mosogatógépekért, ruhaszárítókért, légkondícionáló berendezésekért, hűtőszekrényekért, fagyasztókért) 20 lejes ajándékutalványt, a gázkályhákért és a nagy méretű vízmelegítőkért 10 lejes ajándékutalványt, minden egyéb, villanyárammal vagy elemmel működő gépért pedig tombolát kap, amelyet egységesen a csíkszeredai gyűjtés napján, 17.30 órakor sorsolnak ki. Az elektromoshulladék-gyűjtéssel kapcsolatban a 0741–233257 vagy a 0800–444800 telefonszámon tudhat meg bővebb információkat.

Helyszínek és időpontok

Az ötnapos kampány a községközpontokban kezdődik és Csíkszeredában zárul a következő ütemezés szerint:

október 8., kedd: Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos, Csíkszentmihály

október 9., szerda: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Tusnád

október 10., csütörtök: Csíkszentlélek, Csíkszentgyörgy, Csíkpálfalva, Lövéte

október 11., péntek: Csíkszentmárton, Csíkkozmás, Kászonaltíz

október 12., szombat: Csíkszereda (Nagyrét utca, Csíksomlyó, Zsögöd utca, Testvériség sugárút)

Minden helyszínen 10 és 17 óra között vesszük át a hulladékot. Legyen Önnél személyi igazolvány, mert ez alapján állítjuk ki azt az utalványt, amellyel kiválthatja a hulladékért járó készpénzt a cégünk székhelyén (Csíkszereda, Akác utca 1. szám), október 31-ig.

Szelektív gyűjtésre alkalmas új kukákkal kezdhetik a következő tanévet

Csíkszeredában és környékén 19 iskola diákjai kezdhetik meg úgy a következő tanévet, hogy szelektív hulladékgyűjtést lehetővé tevő, vadonatúj kukák lesznek az iskolájukban. Cégünk átadta a tavaszi hulladékgyűjtési versenyünk résztvevőinek járó díjakat: a legjobban szereplő iskoláknak nagyméretű kültéri hulladékgyűjtő edényekkel, a többieknek pedig folyosókon elhelyezhető beltéri kukákkal köszöntük meg az igyekezetet.

A március végén meghirdetett és május végén zárult iskolák közti hulladékgyűjtő versenyre 19 tanintézmény 31 egysége nevezett be, és az itt tanuló 8010 diák összesen 14 466 kg újrahasznosítható hulladékot gyűjtött. A 12 csíkszeredai és hét vidéki iskola közül a legtöbb mennyiségű hulladék a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskolában gyűlt (3489 kg), a létszámarányos leosztás alapján azonban a szintén csíkszeredai Xantus János Általános Iskola teljesített: 341 diák 2244 kg hulladékot adott le (6,5 kg/diák).

A többi résztvevő tanintézmény (Csíkszeredából a József Attila, a Petőfi Sándor és a Liviu Rebreanu Általános Iskola, a Márton Áron Gimnázium, a Joannes Kájoni, a Kós Károly, a Venczel József és a Székely Károly Szakközépiskola és a Nagy István Művészeti Középiskola, továbbá a csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola, a madéfalvi Zöld Péter Általános Iskola, a csíkszentmihályi Arany János Általános Iskola, a Csíkpálfalva községbeli Márton Ferenc Általános Iskola, a csatószegi Benedek Elek Általános Iskola, a Tudnád községbeli Imets Fülöp Jákó Általános Iskola és a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola) három-három darab 50 literes kukát kapott díjként. Ezeket a folyosókon vagy az osztálytermekben helyezhetik el.

A verseny során messzemenően papír hulladék gyűlt a legtöbb (10,8 tonna), ugyanakkor 2,2 tonna PET-palack és 500 kg egyéb típusú műanyag hulladék kerül újrahasznosításra.

A kezdeményezés hozadékaként néhány iskolával hamarosan szerződést is kötünk szelektíven gyűjtött újrahasznosítható hulladék felvásárlására.

Köszönjük szépen a részvételt!