Aktuális

Vidéki lomtalanítás: óriási mennyiséget sikerült összegyűjtenünk

A korábbi években megszokottakhoz képest sokkal több, összesen 232 tonna hulladék gyűlt össze az idei tavaszi lomtalanítás során. Ezen hulladékok immár nem az erdőben vagy a patakmedrekben végzik, hanem újrahasznosításra kerülnek.

 

Cégünk április második felében végezte a tavaszi vidéki lomtalanítást. A mozgósításban segítettek a településvezetők és a helyi önkormányzati képviselők is, a lakosság pedig élt a lehetőséggel. Összességében 232 tonna lomtalanításból származó hulladék gyűlt össze – ez szinte duplája a korábban megszokott mennyiségeknek. Mindebből 40 tonna elektronikai hulladéknak minősül, 192 tonna pedig egyéb lom (zömében bútorok, gumiabroncsok).

Köszönjük a mozgósítást és az együttműködést! Ősszel ismét lomtalanítunk!

A TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS SZÁMOKBAN

Csíkszereda idei tavaszi nagytakarításán 147 tonna utcai szemetet gyűjtöttünk össze, a begyűjtött zöld hulladék pedig megközelíti az 500 köbmétert. Mindezt úgy sikerült elérnünk, hogy a kijárási tilalom nehezítette a lakossággal való együttműködést.

 

Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának és az Eco-Csík Kft.-nek a közös városszépítési akcióját négy nappal hosszabbította meg a március végi havazás. A közel négy hét alatt portalanításból 147 tonna szemét (többségében sár) gyűlt össze, és 482 köbméter zöld hulladékot szállítottunk el.

Mindkét adat jelentősen elmarad a tavalyihoz képest. Ennek oka egyrészt, hogy idén nem előzte meg a nagytakarítást tömeges garázsbontás – amely miatt a tavalyi akció kiemelkedő adatokkal szolgált –, másrészt az, hogy a szükségállapot miatt bevezetett kijárási tilalom idején a lakosság nem vehette ki a részét a megszokott erőbedobással. A zöld hulladékra vonatkozó 2018-as adatokat (bő 325 tonna) így is messzemenően meghaladtuk.

Köszönjük a lakosság együttműködését, köszönjük, hogy a közös munka nyomán tisztábbak és rendezettebbek Csíkszereda utcái, közterei!

Az üveggyűjtés elmarad, a lomtalanítás nem

Klaus Johannis államelnök április 6-án bejelentette: 30 nappal meghosszabbítják a szükségállapotot. A kijárási tilalom fenntartása miatt kénytelenek vagyunk lemondani a tavaszi üveggyűjtésről. Az áprilisi vidéki lomtalanításról ugyanakkor nem kell lemondanunk.

Hulladékgazdálkodási vállalatunknak idén is szándékában állt két alkalommal is megszervezni az üveggyűjtést, a koronavírus-járvány azonban a tavaszit meghiúsította. Nem valósul meg az ezzel párhuzamosan tervezett elektromoshulladék-gyűjtés sem.

Az intézkedések viszont előreláthatóan nem befolyásolják a tavaszi lomtalanítást, amelyet Csíkszeredában a nagytakarítással együtt végzünk, vidéken pedig a hónap utolsó hulladékszállítási napján ejtünk meg, április 17-ével kezdődően. Ennek jelentőségét növeli, hogy a szükségállapot meghosszabbítása miatt május első hétfőjén sem folytathatjuk cégünk udvarán az ingyenes hulladékátvételi szolgáltatásunkat. 

Kérjük a lakosságot, hogy a fölöslegessé vált bútorokat, matracokat, ruhaneműket és egyéb lomokat helyezzék ki a kapujuk elé a hónap utolsó hulladékszállítási napjának reggelén. Hangsúlyozzuk, hogy a lomtalanítás keretében építkezési és zöld hulladékot nem szállítunk el! A vidéki szállítási programunkat megtalálja honlapunkon (http://ecocsik.ro/wp-content/uploads/2020/01/videk2020_hu.jpg).

Köszönjük az együttműködést!

Március 16-án kezdődik az általános tavaszi nagytakarítás

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és az Eco-Csík Kft. március 16. és április 3. között szervezi idén a hagyományos tavaszi nagytakarítást városunkban. A közös városszépítő akciója magában foglalja a megyeszékhely minden utcájának, járdájának takarítását, portalanítását.

FRISSÍTÉS 3 (április 1.):

A pótlások programja a következő:

április 6., hétfő: Szabadság tér, Vörösmarty Mihály és Mihai Eminescu utca

április 7., kedd: Temesvári sugárút II.; forgalomkorlátozás nélkül: Csíksomlyó (Szék útja és mellékutcái)

április 8., szerda: Decemberi forradalom utca; forgalomkorlátozás nélkül: Csobotfalva (Kájoni János utca és mellékutcái)

FRISSÍTÉS 1 (március 23.): Tájékoztatjuk Csíkszereda lakosságát, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt mától, március 23-tól kezdődően három napra felfüggesztjük a tavaszi nagytakarítást. Legközelebb – ha az időjárás megengedi – csütörtökön takarítunk, és folytatjuk a munkát az ismert program szerint. A havazás miatt kimaradt utcák, övezetek takarítására visszatérünk április 3. után. A magánházak lakói esetében a március 25-től, szerdától kezdődő lomtalanítás menetét nem befolyásolja a nagytakarítás felfüggesztése. Kérjük a lakosságot, hogy a bejáratott hulladékszállítási napon helyezzék ki a kapujuk elé a lomtalanításból származó hulladékaikat! Köszönjük a megértésüket!

A nagytakarítást megelőzően, illetve azzal párhuzamosan elvégzik a fák metszését, a közterületi zöldövezetek karbantartását, az esővízcsatornák kitisztítását is. Emellett az utcabútorzatok (padok, szemetesek, védőkerítések) és a játszóterek javítására, a forgalmi táblák esetenkénti újrafestésére is sor kerül. Ahol szükség van, kövezési munkálatokat is végeznek a takarítást követően.

A nagytakarítás ideje alatt a város területén lomtalanítás is zajlik, amelynek keretében a magánszemélyeknek és az intézményeknek is lehetőségük nyílik civilizált körülmények között, ingyen megszabadulni a feleslegessé vált nagyobb használati tárgyaktól, elektronikai eszközöktől stb. A lakóövezetekben a szeméttárolók mellé kell helyezni a lomtalanításból származó hulladékot (lehetőleg az utcában beütemezett takarítási időpontot megelőzően), a magánházak lakói a kapujuk elé helyezhetik ki a lomokat március 25–31. között a program szerinti hulladékszállítási napon.

Felkérjük a lakosságot, hogy járuljanak hozzá az akció sikerességéhez: végezzék el a zöldövezetek karbantartási munkálatait tömbházaik, lakóházaik, cégszékhelyeik körül. Azzal is segítik a hivatal által irányított takarítócsoportokat, ha az ütemezés szerinti időszakban járműveikkel nem parkolnak a jelzett közterületeken, és szabadon hagyják a takarításra váró út-, parkoló- és járdaszakaszt! Hangsúlyozzuk, hogy bár maga a takarítás munkanapokon csak 13.00 órakor kezdődik, a takarítás útjában álló autók elszállítását már 9.00 órakor elkezdjük.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

FRISSÍTÉS 2 (március 30.): Folyamatban az utcák fertőtlenítése

Tájékoztatjuk Csíkszereda lakosságát, hogy a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a tavaszi nagytakarítás klóros vizes locsolással folytatódik. A következő napokban sorra vesszük a város utcáit – azokat is, ahol már megtörtént a takarítás –, és valamennyit fertőtlenítjük.

Közérdekű felhívás

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a koronavírus terjedése miatt az Eco-Csík Kft. munkatársai a személyes érintkezés elkerülése okán hétfőtől, március 30-tól a postaládákba helyezik – annak hiányában a kapura tűzik – a számlákat.

A számlák befizetésére három módszert ajánlunk:
1. banki átutalás (IBAN-kód: RO34 OTPV 2600 0061 4557 RO01)
2. Harvíz-pénztárak:
a) Akác utca 1. szám: hétfő–péntek: 8.00–9.00 óra
b) Decemberi forradalom utca 17. szám: hétfő–csütörtök: 16.00–17.00 óra;
péntek: 9.00–10.00 óra
3. PayPoint vagy un-doi terminállal rendelkező egységek

Továbbá felhívjuk a figyelmüket, hogy a hulladékszállítási szolgáltatásaink továbbra is a megszokott program szerint működnek.
Köszönjük a megértésüket!

Szelektív hulladékgyűjtési versenyt hirdettünk

A megtermelt hulladékmennyiség visszaszorításának és a környezettudatos nevelésnek a céljával idén is meghirdettük a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő iskolai versenyt. A megmérettetésen közel 15 tonna újrahasznosítható hulladékot gyűjtöttek be. Idén az óvodák is csatlakozhatnak.

Tavaly első alkalommal hirdettük meg versenyt, és meghívtuk valamennyi, a szolgáltatási területünkön működő általános és középiskolát. Akkor két hónap alatt 19 tanintézmény 8010 diákja 14,5 tonna újrahasznosítható hulladékot gyűjtött be. Diáklétszám-arányosan a csíkszeredai Xantus János Általános Iskola bizonyult a legjobbnak. Második helyen a szintén csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola végzett, a harmadik pedig a lövétei Székely Mózes Általános Iskola lett. Ők 1100 literes kültéri konténert nyertek, valamennyi résztvevő iskola pedig 50 literes beltéri kukát kapott.

Idén ismét meghirdettük a versenyt. A csíkszeredai intézményvezetőkkel tartott február 19-i városházi munkamegbeszélésen cégünk ügyvezető igazgatója, Pál Tamás dióhéjban ismertette a verseny tudnivalóit, és igazgatói kérésre abban állapodtak meg, hogy idén az óvodák körében is meghirdetik a versenyt. Az intézmények február 27-ig jelezhetik benevezési szándékukat.

Az óvodások és a tanulók újrahasznosítható műanyagot, papírt, fémet és üveget gyűjthetnek az Eco-Csík által biztosított és az iskoláknak kézbesített zsákokba, tárolókba. A végső rangsort diáklétszám-arányos visszaosztás alapján állapítjuk meg, és a legjobban teljesítő három iskolának nagy méretű kültéri, a többi iskolának kisebb beltéri hulladéktároló edényeket adományozunk.

A verseny március 2-án indul és május 29-én zárul. Kérjük, szülőkként, nagyszülőkként, szomszédokként is csatlakozzanak a versenyhez azzal, hogy szelektív és tiszta hulladékgyűjtésre buzdítják a gyermekeket!

Havonta megszabadulhat a lomoktól

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy februártól lehetőség nyílik a nagy méretű hulladékok és az újrahasznosítható hulladékok ingyenes, szervezett leadására. 

Ezentúl minden hónap első hétfőjén 8.00–15.00 óra között cégünk székhelyén (Csíkszereda, Akác utca 1. szám) átvesszük azokat a hulladékokat, amelyeket rendszerint csak lomtalanítási akciók alkalmával gyűjtünk be (bútorok, matracok stb.). Átvesszük ugyanakkor a szelektíven gyűjtött műanyagot, fémet, papírt és kartont, valamint a csomagolóanyagnak minősülő üveget (ásványvizes, üdítős, alkoholos üvegek, babaételes üvegek, parfümös üvegek).

Figyelem: zöld hulladékot, építkezésből származó hulladékot és veszélyes hulladékot NEM veszünk át!

A leadott hulladékot típus és mennyiség szerint nyilvántartásba vesszük. A leadáshoz szükséges a személyi igazolvány (vagy másolatának) felmutatása.

A következő hulladékátvételi nap február 3., hétfő.

 

Új, áttekinthetőbb honlappal zárjuk az évet

Régi olvasóinknak bizonyára feltűnt: új honlappal rendelkezünk. A váltás időszerű volt, a korábbi weboldal ugyanis már nem elégítette ki azokat az igényeket, amelyek az okostelefonok, táblagépek térnyerésével megfogalmazódtak a felhasználókban.

A még korántsem teljes, de céjlát már többé-kevésbé betöltő új honlapunk egyaránt élvezhető számítógépen és mobiltelefonon is, továbbá a főoldalról elérhetők a legfontosabb, az ügyfeleink számára a legnagyobb érdeklődésre számottartó adatok, hírek.

Az új honlap egyebek mellett részletesebb tájékoztatást nyújt a szolgáltatásainkról és a díjszabásunkról, pontosabban behatárolja a számlafizetési lehetőségeket, és teszi mindezt két nyelven. Ugyanakkor nemcsak a saját híreinket közöljük, hanem szemlézzük a sajtót és megosztunk olyan regionális, országos vagy éppen a teljes bolygót érintő cikkeket, amelyeknek témája a hulladékgazdálkodás, a környezetvédelem.

Korábbi honlapunk tartalma ugyanakkor elérhető a www.ecocsik.ro/old weboldalon.

Hasznos időtöltést kívánunk olvasóinknak!

Értékesítse hulladékait!

Tavasszal több mint 50 tonna üveg hulladékot gyűjtöttünk be a csíki lakosságnak köszönhetően, ezeket azóta már újrahasznosították. A kampányt megismételjük, és ezúttal nemcsak Csíkszeredában, hanem a teljes szolgáltatási területünkön gyűjtjük az üveget október 8. és 12. között. Akciónkkal párhuzamosan elektromoshulladék-gyűjtést szervez az SLC. A tisztán leadott üveg kilogrammjáért ezúttal is 40 bani készpénz jár, az elektromos hulladékokért pedig ajándékutalványban részesül.

Mit és hogyan?

Beváltható mindennemű, csomagolóanyagként számon tartott üveg hulladék: befőttesüveg, ásványvizes és röviditalos üvegpalack, boros-, sörös-, pezsgős-, szörpös üveg, illetve bébiételes és parfümös üveg. NEM adhat le ugyanakkor ablaküveg, tükör, villanykörte, hőálló üvegtál, szemüveg, neoncső, orvosságos üveg.

Kérjük, az üvegeket mossa át, a zárókupakot pedig távolítsa el róluk. A hulladékot gyűjtse átlátszó műanyag zsákba.

A nagy méretű elektromos hulladékokért (az épen leadott mosógépekért és mosogatógépekért, ruhaszárítókért, légkondícionáló berendezésekért, hűtőszekrényekért, fagyasztókért) 20 lejes ajándékutalványt, a gázkályhákért és a nagy méretű vízmelegítőkért 10 lejes ajándékutalványt, minden egyéb, villanyárammal vagy elemmel működő gépért pedig tombolát kap, amelyet egységesen a csíkszeredai gyűjtés napján, 17.30 órakor sorsolnak ki. Az elektromoshulladék-gyűjtéssel kapcsolatban a 0741–233257 vagy a 0800–444800 telefonszámon tudhat meg bővebb információkat.

Helyszínek és időpontok

Az ötnapos kampány a községközpontokban kezdődik és Csíkszeredában zárul a következő ütemezés szerint:

október 8., kedd: Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos, Csíkszentmihály

október 9., szerda: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Tusnád

október 10., csütörtök: Csíkszentlélek, Csíkszentgyörgy, Csíkpálfalva, Lövéte

október 11., péntek: Csíkszentmárton, Csíkkozmás, Kászonaltíz

október 12., szombat: Csíkszereda (Nagyrét utca, Csíksomlyó, Zsögöd utca, Testvériség sugárút)

Minden helyszínen 10 és 17 óra között vesszük át a hulladékot. Legyen Önnél személyi igazolvány, mert ez alapján állítjuk ki azt az utalványt, amellyel kiválthatja a hulladékért járó készpénzt a cégünk székhelyén (Csíkszereda, Akác utca 1. szám), október 31-ig.

Szelektív gyűjtésre alkalmas új kukákkal kezdhetik a következő tanévet

Csíkszeredában és környékén 19 iskola diákjai kezdhetik meg úgy a következő tanévet, hogy szelektív hulladékgyűjtést lehetővé tevő, vadonatúj kukák lesznek az iskolájukban. Cégünk átadta a tavaszi hulladékgyűjtési versenyünk résztvevőinek járó díjakat: a legjobban szereplő iskoláknak nagyméretű kültéri hulladékgyűjtő edényekkel, a többieknek pedig folyosókon elhelyezhető beltéri kukákkal köszöntük meg az igyekezetet.

A március végén meghirdetett és május végén zárult iskolák közti hulladékgyűjtő versenyre 19 tanintézmény 31 egysége nevezett be, és az itt tanuló 8010 diák összesen 14 466 kg újrahasznosítható hulladékot gyűjtött. A 12 csíkszeredai és hét vidéki iskola közül a legtöbb mennyiségű hulladék a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskolában gyűlt (3489 kg), a létszámarányos leosztás alapján azonban a szintén csíkszeredai Xantus János Általános Iskola teljesített: 341 diák 2244 kg hulladékot adott le (6,5 kg/diák).

A többi résztvevő tanintézmény (Csíkszeredából a József Attila, a Petőfi Sándor és a Liviu Rebreanu Általános Iskola, a Márton Áron Gimnázium, a Joannes Kájoni, a Kós Károly, a Venczel József és a Székely Károly Szakközépiskola és a Nagy István Művészeti Középiskola, továbbá a csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola, a madéfalvi Zöld Péter Általános Iskola, a csíkszentmihályi Arany János Általános Iskola, a Csíkpálfalva községbeli Márton Ferenc Általános Iskola, a csatószegi Benedek Elek Általános Iskola, a Tudnád községbeli Imets Fülöp Jákó Általános Iskola és a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola) három-három darab 50 literes kukát kapott díjként. Ezeket a folyosókon vagy az osztálytermekben helyezhetik el.

A verseny során messzemenően papír hulladék gyűlt a legtöbb (10,8 tonna), ugyanakkor 2,2 tonna PET-palack és 500 kg egyéb típusú műanyag hulladék kerül újrahasznosításra.

A kezdeményezés hozadékaként néhány iskolával hamarosan szerződést is kötünk szelektíven gyűjtött újrahasznosítható hulladék felvásárlására.

Köszönjük szépen a részvételt!