Aktuális

Havonta megszabadulhat a lomoktól

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy februártól lehetőség nyílik a nagy méretű hulladékok és az újrahasznosítható hulladékok ingyenes, szervezett leadására. 

Ezentúl minden hónap első hétfőjén 8.00–15.00 óra között cégünk székhelyén (Csíkszereda, Akác utca 1. szám) átvesszük azokat a hulladékokat, amelyeket rendszerint csak lomtalanítási akciók alkalmával gyűjtünk be (bútorok, matracok stb.). Átvesszük ugyanakkor a szelektíven gyűjtött műanyagot, fémet, papírt és kartont, valamint a csomagolóanyagnak minősülő üveget (ásványvizes, üdítős, alkoholos üvegek, babaételes üvegek, parfümös üvegek).

Figyelem: zöld hulladékot, építkezésből származó hulladékot és veszélyes hulladékot NEM veszünk át!

A leadott hulladékot típus és mennyiség szerint nyilvántartásba vesszük. A leadáshoz szükséges a személyi igazolvány (vagy másolatának) felmutatása.

A következő hulladékátvételi nap február 3., hétfő.

 

Új, áttekinthetőbb honlappal zárjuk az évet

Régi olvasóinknak bizonyára feltűnt: új honlappal rendelkezünk. A váltás időszerű volt, a korábbi weboldal ugyanis már nem elégítette ki azokat az igényeket, amelyek az okostelefonok, táblagépek térnyerésével megfogalmazódtak a felhasználókban.

A még korántsem teljes, de céjlát már többé-kevésbé betöltő új honlapunk egyaránt élvezhető számítógépen és mobiltelefonon is, továbbá a főoldalról elérhetők a legfontosabb, az ügyfeleink számára a legnagyobb érdeklődésre számottartó adatok, hírek.

Az új honlap egyebek mellett részletesebb tájékoztatást nyújt a szolgáltatásainkról és a díjszabásunkról, pontosabban behatárolja a számlafizetési lehetőségeket, és teszi mindezt két nyelven. Ugyanakkor nemcsak a saját híreinket közöljük, hanem szemlézzük a sajtót és megosztunk olyan regionális, országos vagy éppen a teljes bolygót érintő cikkeket, amelyeknek témája a hulladékgazdálkodás, a környezetvédelem.

Korábbi honlapunk tartalma ugyanakkor elérhető a www.ecocsik.ro/old weboldalon.

Hasznos időtöltést kívánunk olvasóinknak!

Értékesítse hulladékait!

Tavasszal több mint 50 tonna üveg hulladékot gyűjtöttünk be a csíki lakosságnak köszönhetően, ezeket azóta már újrahasznosították. A kampányt megismételjük, és ezúttal nemcsak Csíkszeredában, hanem a teljes szolgáltatási területünkön gyűjtjük az üveget október 8. és 12. között. Akciónkkal párhuzamosan elektromoshulladék-gyűjtést szervez az SLC. A tisztán leadott üveg kilogrammjáért ezúttal is 40 bani készpénz jár, az elektromos hulladékokért pedig ajándékutalványban részesül.

Mit és hogyan?

Beváltható mindennemű, csomagolóanyagként számon tartott üveg hulladék: befőttesüveg, ásványvizes és röviditalos üvegpalack, boros-, sörös-, pezsgős-, szörpös üveg, illetve bébiételes és parfümös üveg. NEM adhat le ugyanakkor ablaküveg, tükör, villanykörte, hőálló üvegtál, szemüveg, neoncső, orvosságos üveg.

Kérjük, az üvegeket mossa át, a zárókupakot pedig távolítsa el róluk. A hulladékot gyűjtse átlátszó műanyag zsákba.

A nagy méretű elektromos hulladékokért (az épen leadott mosógépekért és mosogatógépekért, ruhaszárítókért, légkondícionáló berendezésekért, hűtőszekrényekért, fagyasztókért) 20 lejes ajándékutalványt, a gázkályhákért és a nagy méretű vízmelegítőkért 10 lejes ajándékutalványt, minden egyéb, villanyárammal vagy elemmel működő gépért pedig tombolát kap, amelyet egységesen a csíkszeredai gyűjtés napján, 17.30 órakor sorsolnak ki. Az elektromoshulladék-gyűjtéssel kapcsolatban a 0741–233257 vagy a 0800–444800 telefonszámon tudhat meg bővebb információkat.

Helyszínek és időpontok

Az ötnapos kampány a községközpontokban kezdődik és Csíkszeredában zárul a következő ütemezés szerint:

október 8., kedd: Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos, Csíkszentmihály

október 9., szerda: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Tusnád

október 10., csütörtök: Csíkszentlélek, Csíkszentgyörgy, Csíkpálfalva, Lövéte

október 11., péntek: Csíkszentmárton, Csíkkozmás, Kászonaltíz

október 12., szombat: Csíkszereda (Nagyrét utca, Csíksomlyó, Zsögöd utca, Testvériség sugárút)

Minden helyszínen 10 és 17 óra között vesszük át a hulladékot. Legyen Önnél személyi igazolvány, mert ez alapján állítjuk ki azt az utalványt, amellyel kiválthatja a hulladékért járó készpénzt a cégünk székhelyén (Csíkszereda, Akác utca 1. szám), október 31-ig.

Szelektív gyűjtésre alkalmas új kukákkal kezdhetik a következő tanévet

Csíkszeredában és környékén 19 iskola diákjai kezdhetik meg úgy a következő tanévet, hogy szelektív hulladékgyűjtést lehetővé tevő, vadonatúj kukák lesznek az iskolájukban. Cégünk átadta a tavaszi hulladékgyűjtési versenyünk résztvevőinek járó díjakat: a legjobban szereplő iskoláknak nagyméretű kültéri hulladékgyűjtő edényekkel, a többieknek pedig folyosókon elhelyezhető beltéri kukákkal köszöntük meg az igyekezetet.

A március végén meghirdetett és május végén zárult iskolák közti hulladékgyűjtő versenyre 19 tanintézmény 31 egysége nevezett be, és az itt tanuló 8010 diák összesen 14 466 kg újrahasznosítható hulladékot gyűjtött. A 12 csíkszeredai és hét vidéki iskola közül a legtöbb mennyiségű hulladék a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskolában gyűlt (3489 kg), a létszámarányos leosztás alapján azonban a szintén csíkszeredai Xantus János Általános Iskola teljesített: 341 diák 2244 kg hulladékot adott le (6,5 kg/diák).

A többi résztvevő tanintézmény (Csíkszeredából a József Attila, a Petőfi Sándor és a Liviu Rebreanu Általános Iskola, a Márton Áron Gimnázium, a Joannes Kájoni, a Kós Károly, a Venczel József és a Székely Károly Szakközépiskola és a Nagy István Művészeti Középiskola, továbbá a csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola, a madéfalvi Zöld Péter Általános Iskola, a csíkszentmihályi Arany János Általános Iskola, a Csíkpálfalva községbeli Márton Ferenc Általános Iskola, a csatószegi Benedek Elek Általános Iskola, a Tudnád községbeli Imets Fülöp Jákó Általános Iskola és a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola) három-három darab 50 literes kukát kapott díjként. Ezeket a folyosókon vagy az osztálytermekben helyezhetik el.

A verseny során messzemenően papír hulladék gyűlt a legtöbb (10,8 tonna), ugyanakkor 2,2 tonna PET-palack és 500 kg egyéb típusú műanyag hulladék kerül újrahasznosításra.

A kezdeményezés hozadékaként néhány iskolával hamarosan szerződést is kötünk szelektíven gyűjtött újrahasznosítható hulladék felvásárlására.

Köszönjük szépen a részvételt!