ECO-CSÍK – Térségi Hulladékgazdálkodó
Válasszon nyelvet:
ECO-CSÍK
Térségi Hulladékgazdálkodó
Akác utca 1 szám, Csíkszereda +40-737 026869 office@ecocsik.ro
<< Vissza

Szelektív gyűjtésre alkalmas új kukákkal kezdhetik a következő tanévet

Csíkszeredában és környékén 19 iskola diákjai kezdhetik meg úgy a következő tanévet, hogy szelektív hulladékgyűjtést lehetővé tevő, vadonatúj kukák lesznek az iskolájukban. Cégünk átadta a tavaszi hulladékgyűjtési versenyünk résztvevőinek járó díjakat: a legjobban szereplő iskoláknak nagyméretű kültéri hulladékgyűjtő edényekkel, a többieknek pedig folyosókon elhelyezhető beltéri kukákkal köszöntük meg az igyekezetet.


A március végén meghirdetett és május végén zárult iskolák közti hulladékgyűjtő versenyre 19 tanintézmény 31 egysége nevezett be, és az itt tanuló 8010 diák összesen 14 466 kg újrahasznosítható hulladékot gyűjtött. A 12 csíkszeredai és hét vidéki iskola közül a legtöbb mennyiségű hulladék a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskolában gyűlt (3489 kg), a létszámarányos leosztás alapján azonban a szintén csíkszeredai Xantus János Általános Iskola teljesített: 341 diák 2244 kg hulladékot adott le (6,5 kg/diák).

A Xantus János Általános Iskola aligazgatójának, Székely Adélnak cégünk ügyvezető igazgatója, Pál Tamás július 12-én adta át az 1100 literes, újrahasznosítható műanyag, papír és fém hulladék tárolására alkalmas konténert és a 240 literes, üveg gyűjtésére szolgáló ugyancsak kültéri kukát. Ugyanilyen edényekkel gazdagodott a Nagy Imre Általános Iskola, valamint a lövétei Székely Mózes Általános Iskola.

A többi résztvevő tanintézmény (Csíkszeredából a József Attila, a Petőfi Sándor és a Liviu Rebreanu Általános Iskola, a Márton Áron Gimnázium, a Joannes Kájoni, a Kós Károly, a Venczel József és a Székely Károly Szakközépiskola és a Nagy István Művészeti Középiskola, továbbá a csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola, a madéfalvi Zöld Péter Általános Iskola, a csíkszentmihályi Arany János Általános Iskola, a Csíkpálfalva községbeli Márton Ferenc Általános Iskola, a csatószegi Benedek Elek Általános Iskola, a Tudnád községbeli Imets Fülöp Jákó Általános Iskola és a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola) három-három darab 50 literes kukát kapott díjként. Ezeket a folyosókon vagy az osztálytermekben helyezhetik el.

A verseny során messzemenően papír hulladék gyűlt a legtöbb (10,8 tonna), ugyanakkor 2,2 tonna PET-palack és 500 kg egyéb típusú műanyag hulladék kerül újrahasznosításra.

A kezdeményezés hozadékaként néhány iskolával hamarosan szerződést is kötünk szelektíven gyűjtött újrahasznosítható hulladék felvásárlására.

Köszönjük szépen a részvételt!